Een bezoek aan de dierenkliniek zo stressvrij mogelijk maken

Over ons
Het belang van de dierenarts

In Nederland zijn er ongeveer 4400 dierenartsen werkzaam en bestaan er circa 1200 dierenklinieken. Dierenartsen in ons land hebben een groot 'klantenbestand', want ze dragen zorg voor de in totaal zo'n 35 miljoen huisdieren (met name katten en honden) die er in Nederland gehouden worden. Maar daarbij zorgen ze ook voor de ruim 105 miljoen pluimveedieren (kippen, eenden, kalkoenen) en zo'n 17 miljoen veedieren (varkens, koeien, schapen, paarden). <br/><br/>Wilt u meer weten over wat dierenartsen voor werkzaamheden uitvoeren en wat het belang van hun werk is? Dan bent u op deze website op de juiste plek aanbeland. In dit blog leest u alles over het werk, de belevenissen en het belang van het beroep dierenarts!<br/>

Zoeken
Categorie├źn

Een bezoek aan de dierenkliniek zo stressvrij mogelijk maken

28 april 2021
 Categorie├źn: Dierenartsen, Blog


Waar veel mensen een angst of fobie hebben voor de huisarts of tandarts, kunnen dieren zich ook zeer ongemakkelijk voelen bij de dierenarts. Waar wij als mensen weten wat er aan de hand is op deze locaties, weten dieren dat niet en kan de stress nog groter worden. Deze onbekende en onnatuurlijke plek kan bijzonder vreemd voelen voor jouw huisdier. Het is daarom van groot belang dat je een bezoekje aan de dierenarts zo stressvrij mogelijk maakt. Zo kan de procedure veilig worden uitgevoerd en ondervind jouw huisdier minder stress. In dit blogartikel lees je precies hoe je dit kunt realiseren.

Introductie met de dierenarts

Wanneer jouw hond of kat met pijn of klachten voor het eerst naar de dierenarts gaat, kan dit voor een negatieve associatie zorgen. Plan daarom eerst een of meerdere introductie afspraken bij de dierenkliniek. Dit kan bij vrijwel alle klinieken. Zo kan jouw huisdier kennis maken met de dierenarts en wordt jouw huisdier gerust gesteld. Zo hoeft een ritje naar de dierenarts niet voor stress bij dier (of baasje) te zorgen. Woon je in de buurt bij de kliniek? Loop dan af en toe gewoon naar binnen met jouw hond om het een bekende plek te maken.

Vervoer naar de dierenarts

Het is ook belangrijk om van tevoren al na te denken over het vervoer naar de dierenarts. Is jouw kat bijvoorbeeld nog nooit in een reismandje geweest? Dan kan dit voor heel wat stress zorgen bij het vervoer en de dierenarts zelf. Zorg er daarom voor dat je het reismandje al een poos in huis hebt staan. Zo kan jouw kan eraan wennen en is het minder spannend op de dag zelf. Ook bij honden kan een rit in de auto ook voor heel wat spanning zorgen. Train jouw hond daarom al tijdig om de auto in en uit te kunnen en maak ook leuke ritjes voor de hond. Eindig jouw rit bijvoorbeeld ook eens bij het bos of een uitlaatplek. Zo voorkom je dat de associatie met de auto niet alleen de dierenarts is.

Ga samen naar dierenarts

Kost het jou als baasje ook veel energie en stress om naar de dierenarts te gaan? Dit kun je overdragen op jouw huisdier en werkt natuurlijk alleen maar tegendraads. Het kan daarom een goed idee zijn om iemand mee te nemen naar de dierenarts. Ga samen met een partner of vriend(in). Zo blijft niet alleen jouw hond of kat rustig, maar ook jij als baasje.

Naar de dierenarts gaan kan een behoorlijk intensieve onderneming zijn. Maak het zo stressvrij mogelijk voor jezelf en jouw huisdier dankzij de bovenstaande tips.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Dierenartsen Centrum Heerlen.